Bliv klogere på de mange hesteracer

23.11 - 2022 6 min De Mange Hesteracer

Der er rigtig mange hesteracer i verden, og hvis du gerne vil blive klogere på nogle af dem, så er du landet på den rette side. Vi har udvalgt en række hesteracer, som du kan blive klogere på, og selvom det kun er en brøkdel af de hesteracer der findes, så er de blandt nogle af de mest populære og derfor oplagte at blive klogere på. Nedenfor finder du information om vores udvalgte hesteracer.

 

Connemara ponyen

En connemara er en gammel race der stammer fra Irland. En ponyrace, der bliver op til 145 centimeter høj. Connemaraen har gennem tiderne været påvirket af forskellige racer, og f.eks. har araberen og den spanske hest haft indflydelse på racen. Connemaraen er en rigtig god ridepony og den har et godt temperament, og en god tænding, samtidig med, at den kan være afslappet og let at håndtere. Connemaraen har gennem årene været kendt for sine gode springegenskaber, og er ofte en rigtig god konkurrencepony både for nybegyndere og mere øvede ponyryttere.

 

Exmoor-ponyen

Den lille exmoor-pony findes særligt i Exmoor i det sydvestlige Devon i England, og engang leverede de i høj grad frit. Exmooren kan blive op til 128-130 centimeter, og er normalt dunfarvede, brun eller mørkebrun. Racen har en vandtæt pels, som beskytter den mod kulde og derfor er den velegnet til at begå sig udendørs. Exmooren har været tæt på udryddelse, men i dag gøres der meget for, at racen bevares.

 

Haflingeren

Den smukke haflinger er kendt for sin lyse man, og for sit gode og venlige temperament. En haflinger bliver normalt op til 140 centimeter høj og stammer fra Østrig. Pelsen er rødgylden og med den helt lyse man, har haflingeren et virkelig flot look. Haflingeren er kendt som en ideel ridepony, og kan ofte også håndteres af nybegyndere.

 

Den islandske hest

Den islandske hest eller islænderen er efterhånden blevet en særdeles populær hest. Den har en størrelse på mellem 125 og 140 centimeter, og er kendt som en rigtig god turpony. I dag er der også mange der konkurrerer på islænderen, og der findes konkurrencer der er udelukkende for heste af denne race. En islænder er en af de reneste racer der findes, og man har i Island altid gjort meget for at holde racen ren.

 

New Forest-ponyen

Den smarte New Forest-pony er kendt for at være en rigtig god ridepony, og bruges både i dressur, springning og military. En New Forest bliver normalt mellem 120 og 145 centimeter høj, og stammer fra England. En New Forest har et godt temperament, og netop derfor er den så velegnet til sporten. Den har en god indstilling og et positivt sind, men samtidig tænding nok til at kunne begå sig i sporten.

 

Shetlandsponyen

Shetlandsponyen er nok en af de racer som flest kender. Den lille hest bliver normalt kun op til 105 centimeter høj, og den stammer fra Skotland. Shetlandsponyen er særdeles hårdfør og så har den sin egen mening. En shetlandspony kan være en rigtig god børne-pony, men fordi de også er egenrådige og stædige, kræver de en del opdragelse og skal være at acceptere de krav som børnene stiller.

 

Den jydske hest

En af de mere robuste racer er den jydske hest, som er kendt som en god kørehest. Den jydske hest bliver normalt op til 158 centimeter i højden og er oftest rød, men kan også være sort eller brun. Den robuste hest har et godt temperament og er en ægte koldblodshest. I gamle dage blev den jydske hest brug som arbejdshest, men i dag bliver den brugt som kørehest.

 

Anglo-araberen

Den smukke anglo-araber er en ægte fuldblodshest, som normalt er mellem 155 og 168 centimeter høj. Anglo-araberen er oprindeligt fra England, men opdrættes i dag i den største del af verden. Anglo-araberen har et feminint og flot hoved, og deres friske temperament gør, at de er gode som rideheste. Anglo-araberen er dog ikke et oplagt valgt for en amatør, men ønsker man en ivrig og atletisk hest, er anglo-araberen et godt valg.

 

Dansk Varmblodshesten

Den smarte Dansk Varmblodshest er den nok mest populære ridehest i Danmark. Den er kendt for sine gode rideegenskaber, og bruges af konkurrencerytteren i både springning, dressur og military. Dansk Varmblodshestens idealhøjde er omkring 165 centimeter, men den kan sagtens både være højere og lavere. Dansk Varmblodshesten fås i forskellige farver og med forskellige aftegn, og den stammer fra Danmark, hvilket navnet også indikerer. Dansk Varmblodshesten har et godt temperament, men kan også være frisk og ilter, hvis den ikke trænes korrekt.

 

Frieseren

Den smukke sorte frieserhest er også en koldblodsrace, som stammer fra Holland. Frieseren bruges både som ridehest, til shows og som kørehest. En frieser er altid sort og er i dag lettere end de var tidligere. En frieser er i bestemte kredse meget populære. De kan være ret iltre, men når det kommer til stykket, er frieseren en koldblodshest, som har et godt temperament.

 

Holsteneren

Den smarte tyske sportshest holsteneren, er en særdeles populær sportshest og den bliver i høj grad brugt i springsporten. Den bliver normalt mellem 165 og 175 centimeter, og den stammer som nævnt fra Tyskland. Nogle af verdensbedste sportsheste er af racen holstener, og den er kendt i hele verden. Holsteneren har gode gangarter og et godt temperament, og det er netop derfor, at den er så god som ridehest. Holsteneren er en robust hest, samtidig med, at den er atletisk og let.

 

Knabstrupper

En knabstrupper er en særdeles karakteristisk hest, som er kendt for sine små pletter fordelt udover den lyse krop. Knabstrupperen stammer fra Danmark og er kendt for at være en udholdende hest. I dag bruges knabstrupperen til flere ting, og den ses af og til på stævnebanen i både dressur og springning.

 

Lippizaneren

Den smukke hvide lippizaner stammer fra Slovenien, og er i årevis blevet brugt at den Spanske Rideskole i Wien, hvor den lære forskellige tricks og deltager i shows og opvisninger. Det er en klog og lærenem hest, og samtidig er en flot og iøjnefaldende.

 

Mange andre hesteracer

Foruden de hesteracer, som vi har nævnt ovenfor, findes der et hav af andre hesteracer. Der er f.eks. pinto, mustang, palomino, oldenborger, oldenburger, lusitano og kladruber. Vil du gerne blive klogere på de mange hesteracer, så findes der forskellige bøger, hvor man kan læse om de mange forskellige hesteracer der findes i verden. Der findes flere hundrede hesteracer, og der er derfor nok at blive klogere på.