Ridning er ikke bare ridning. Ridning er en sport, hvor man kan konkurrere i mange forskellige discipliner, og du kan derfor specialisere dig i den enkelte eller vælge at konkurrere i flere. Vi tager et kig på de tre mest normale discipliner, dressur, springning og military, og så kommer vi også kort ind på, hvad man ellers kan konkurrere i med sin hest.
En af de discipliner der fylder mest på verdensplan og som også er stor i Danmark, er springning. Her rider man hesten rundt på en bane med en række forhindringer, som man skal forcere. For at vinde, skal man normalt være den hurtigste der kommer fejlfrit rundt på forhindringerne. Der findes dog forskellige typer springninger, og det kan derfor være andre regler, der afgør hvem der vinder. F.eks. kan man springe stilspringninger, hvor man bliver bedømt på rytterens eller hestens måde at springe på. Springning er fyldt med action og præcision, og rytteren skal præsentere hesten bedst muligt for forhindringerne, for at sikre en store sandsynlighed for, at man kommer fejlfrit over på den anden side. Springning kræver mange års træning, hvis man vil blive rigtig god, og ikke alle heste egner sig til at springe store spring. De heste der bruges mest i springsporten, er varmblodsheste, som er atletiske og stærke, men samtidig smidige og lette at ride rundt. Man bør aldrig starte med at springe, men først begynde at springe, når man har redet i en del tid, hvor man har fået styr på balancen og styringen af hesten.
Du kan altså ikke bare sætte dig op på en hest og forvente at du kan springe en bane. Både du og hesten skal lære en masse ting, før I sammen kan klare en springbane uden problemer. Ryttere der har redet i mange år, møder ofte også udfordringer i denne disciplin, og der er ikke langt fra succes til fiasko.
På mange måder kræver dressur ikke det samme som springning, da man kan ride dressur på mange niveauer. Vil man gerne være blandt verdensbedste i dressur, er det dog en helt anden snak, for så er der lige pludseligt utroligt meget arbejde der skal laves, og alligevel er det ikke sikkert, at man når toppen. Dressur er den disciplin som flest starter med, når de begynder at ride. Basal dressur indebærer, at man kan styre hesten rundt, få den til at gå afslappet i alle gangarter og ride nogle bestemte øvelser rundt på ridebanen. Det kan f.eks. være cirkelvolter eller temposkift til en ny gangart. Når dressur bliver mere kompliceret, byder det på forskellige øvelser som piaffe og passage, hvor man får hesten til at bevæge sig på en helt bestemt måde, og ved nogle konkurrencer i takt til musik. Dressur kan være virkelig krævende, og dressur er også den disciplin der lægger grundlaget til, at man kan blive springrytter eller militaryrytter. Alle ryttere, der vil konkurrere, skal i en vis grad forstå teknikken bag dressur, da det er her, man lærer at styre og navigere rundt med hesten.
Military er en ganske interessant disciplin, og her skal man faktisk mestre både dressur og springning på et vist niveau, samtidig med, at man skal kunne ride hesten igennem en terrænspringning, hvor man springer på forskellige typer forhindringer og rider gennem vand ude i naturen. Military er ikke for sarte sjæle, for her er der virkelig fart på og aktion, og uheldet sker af og til, hvis hesten vælter eller rytteren falder af. Ved OL i military, skal man kunne ride et godt dressurprogram, springe en rimelig høj springbane og gennemføre en meget krævende terrænbane, hvor man både springer forhindringer op og ned ad bakke i vand og lignende. Military er en sport, som langt færre dyrker end dressur og springning, og det skyldes måske også, at der ikke er mange heste, der egner sig til at gå denne sport. Hesten skal nemlig både have flair for dressur og springning, og så skal den have mod til at gennemføre en terrænbane, som de færreste dressurheste eller springheste ville turde at gå. Military er altså en meget alsidig disciplin, hvor man som rytter virkelig kan blive udfordret og få afveksling. Til dagligt skal man nemlig både øve sig i springning, dressur og i at ride i terrænet, ligesom man skal sørge for, at hesten får en rigtig god kondition, da det kræver rigtig meget at gennemføre tre discipliner over tre dage.
Det er ikke kun dressur, springning og military, man kan dyrke som rytter. Der er et hav af andre discipliner indenfor sporten, og f.eks. kan man ride distance. Distance er en disciplin, hvor man rider lange ridt i naturen, og her handler det om, at man kan tilrettelægge fart og intensitet, så hesten kan holde til at gå alle kilometer, men samtidig er hurtig nok til at komme først i mål.
Man kan også vælge westernridning, hvor man kan lave forskellige ting. Western er en alsidig disciplin, hvor man både rider konkurrencer der kræver fart eller præcision, når man f.eks. hurtigst skal ride om en tønde eller lignende.
Voltigering er de senere år blevet mere populært, og er måske ikke en egentlig ridedisciplin, da man ikke rider, men derimod laver gymnastik på hestens ryg. Voltigering kræver, at man er i særdeles god form, at man er smidig og at man har en balance udover det sædvanlige. Man kan også vælge galopsporten, hvor man som jockey deltager i væddeløb på væddeløbsbanen. Denne sport kræver mod og så kan man ikke være særlig stor, når man skal være jockey på de professionelle væddeløbsbaner.