Se de meste populære heste

16.08 - 2022 4 min 6 Populære Hesteracer

De 6 mest populære hesteracer i Danmark

De fleste kender til shetlændere og islændere, men vidste du, at dét faktisk ikke er de mest populære hesteracer i Danmark? Tag ikke fejl, de er i top-10, fulgt af New Forest og andre kendte racer. Men hvis du er nysgerrig på, hvad der er de 6 mest populære hesteracer i Danmark, skal du læse med her. Du får en gennemgang af de forskellige heste, hvor deres popularitet kommer fra, og hvad de er bedst egnede til – både historisk set og i dag.


Dansk Varmblod

Dansk Varmblod er en hest, der er forholdsvis simpel i udseende. Den ligner den hest, de fleste, der ikke kender til heste, vil tænke på, når dyret nævnes, men på trods af dét er det faktisk en ret ung race. Som navnet antyder stammer hesten fra Danmark, og den kommer fra omkring midten af sidste århundrede. Dansk Varmblod blev lavet ved krydsning af danske hopper og hingste fra allerede etablerede racer fra resten af Europa.

Hesten er udbredt i verden, og den egner sig særligt god som showhest. Den er simpel, men flot og er nem at træne til diverse rideformer. Den brillierer særligt i dressur og spring, men er også utrolig populær indenfor military. Det er en samarbejdsvillig og intelligent hest, som holder utrolig høj status i hesteverdenen.


Shire

Meget modsat Dansk Varmblod er Shireren en smuk hest, der ligner noget fra et eventyr. Det er verdens største hesterace og stammer fra den engelske hesterace the Great Horse, der har rødder helt tilbage fra Slaget ved Hastings i 1066. Der er tale om en hest, der kan blive både høj og stor. Den har et stabilt og godt sind, som gennem tiden har gjort den til en meget populær trækhest. Shireren har altså været en del af langbruget, men er også blevet brugt som transporthest.

I dag er hesten i mindre grad brugt til forskellige opvisninger, og den kan stadig findes som arbejdshest i forbindelse med kørsel og som skovhest.


Holstener

En lidt mere almindelig hest er Holstener, som af udseende minder mere om Dansk Varmblod. Den er nummer 3 på listen over de 6 mest populære hesteracer i Danmark, fordi det er en meget elegant ridehest, selvom den også kan være kraftig. Det er én af Tysklands ældste varmblodsracer, og den kan spores helt tilbage til 1200-tallet, hvor den blev givet til et kloster i Uetersen. Her avlede munkene hesten helt op til den Lutherske reformation for 500 år siden.

Racen bliver ikke så forfærdelig høj, og den kan komme i sort set alle rene farver. Det er en populær konkurrencehest, som er særlig god indenfor spring, og selvom den stammer fra Holsten i Tyskland, er den i dag udbredt i både Europa, Afrika, Asien og Amerika.


Frieser

På listen over de 6 mest populære hesteracer i Danmark er Frieseren selvfølgelig nødt til også at stå. Det her er ofte favoritten blandt dem, der ikke kender så meget til eller fokuserer på hestens basale egenskaber, men primært vælger den for det æstetiske. Frieseren er utrolig smuk og ligner en eventyrhest. Ligesom Shireren er den kraftigere, men den kulsorte hest har et blankt skind og en elegant man og hale, som får den til at skille sig ud. Det er en alsidig hest, der både bruges til ridning, shows, dressur og kørsel.

Hesten kommer fra Holland og bliver ofte kun 165 cm høj. Det er en intelligent race, der er trofast, blid og lærenem – ideel som ride- og kæledyr.


Islandsk hest

Endnu én, de fleste vil kunne kende, er den Islandske Hest. Det er en efterkommer af vikingernes ponyer, og dens historie strækker sig mere end tusinde år tilbage. Der er en enormt stor variation i racens udseende, og fordi den er nem at holde og har en god tilpasningsevne, er det én af de mest populære hesteracer for rideskoler. Derfor er den også velplaceret som én af de 6 mest populære hesteracer i Danmark.

Hesten er god med både voksne og børn, og den kan bruges til alle rideformer og miljøer. Den er velegnet til langdistance, konkurrence og skovture, og hesten vil være et godt valg til de mindre hesteglade børn.


Belgier

Den energiske og samarbejdsvillige Belgier er endnu én af de kraftigere hesteracer, og den kaldes også for drabanter. Den frygtløse og koldblodede hest kan blive ret stor, og både historisk set og i dag bruges den ofte som trækdyr. Belgieren kan dog også bruges som ridehest – den er nemlig også populær ved opvisninger og til generel ridning. Hesteracen ses mest i Europa og USA, og den bruges fortrinsvist som arbejdshest.

Den flotte hest minder om en krydsning mellem Shireren og Dansk Varmblod, men er sin helt egen race. Den kan findes i forskellige farver, ofte i nuancer af brun, og kan være med eller uden blis.