Her finder du heste til salg

16.08 - 2022 4 min Find Heste Til Salg

Find smukke heste til salg

Hvis du skal til at købe en hest, og du ikke allerede kender den fra eksempelvis halvpart eller forhold til den tidligere ejer eller opdrætter, er der nogle ting, du skal være særlig opmærksom på. Heste er dyre, men de kan blive endnu dyrere, hvis du ikke er forsigtig. Her får du en gennemgang af de vigtigste ting, du skal vide, inden du køber en hest. Find smukke heste til salg og vær helt sikker på, de faktisk også er sunde.


Sådan finder du et stutteri

Hvis du vil købe en hest, og du ikke ved hvorfra, er det bedst at finde et stutteri. Du kan kigge på heste på forskellige salgssider eller direkte på stutterier, men uanset hvad så sørg for at dyret kommer fra en ansvarlig opdrætter. Du kan finde et stutteri ved at finde heste til salg online eller ved at søge på stutterier i dit område. Inden du kontakter dem, er det en god idé at lave et grundigt forarbejde bl.a. ved at slå dem op på andre sider, læse om andre menneskers erfaringer og ved at undersøge, om de for nyligt har skiftet ejere.

Inden du vælger et stutteri, skal du gerne have en idé om, hvordan deres tilgang til hestene er. Heste, der har været meget på udenfor på græs, er ofte stærkere og sundere.


Det skal du være opmærksom på med opdrættere

En opdrætter skal have styr på alle de basale ting og mere, og du skal helst ikke have nogen spørgsmål tilbage, når de er færdige med at fortælle. Opdrætteren skal være opmærksom på hver eneste hest og kunne svare på alt det, du har brug for at vide. Hestens historik skal være nøje dokumenteret, og du skal kunne se papirer på alle påstande – både på skader og mangel deraf, men også afstamning og eventuelt afkom.

Når du besøger en opdrætter, skal du også lægge mærke til omgivelserne, der ikke involverer hestene. Hvordan ser områdets andre dyr ud? Hvordan er faciliteterne? Hvor mange heste er der, og hvordan trives de med hinanden?


Privat salg af heste

Privat salg af heste kan blive en smule mere kompliceret. Det kan være, nogen har en hest, som de ikke længere har tid til, og derfor gerne vil sælge den – du skal stadig have alle de nødvendige informationer. Du skal først og fremmest vide, hvorfor de vil af med hesten, og også gerne have én eller anden form for bevis på det, hvis det er muligt. På den måde sikrer du dig, at de ikke prøver at slippe af med en vild og besværlig hest.

Find smukke heste til salg hos private sælgere og spørg om alt det, du også ville få svar på fra en opdrætter. Hvis ejeren ikke kan opgive medicinhistorien og lignende, skal du ikke købe, før du kan få det udleveret. Det kan tyde på en uansvarlig eller skødesløs ejer.


Røde flag ved hestekøb

Der er nogle røde flag, altså faresignaler, du skal passe på, både hos private sælgere og stutterier/opdrættere. Du skal eks. altid have mulighed for at få information om hestens historik og slægt, når du er interesseret i at købe. Hvis du ikke kan få det, eller hvis sælger siger, du kan få det ved køb, er der noget galt. Samtidig skal du være forsigtig, hvis ejeren behandler hesten som en vare frem for alt andet. For mange stutterier og opdrættere er heste både varer og deres levebrød, men det er stadig levende og intelligente væsner. Hvis en hest ikke er blevet behandlet med respekt, kan det give adfærdsproblemer, og i værste tilfælde kan det forårsage mistrivsel.

Du skal bakke ud, hvis du ikke kan få prøveture, eller hvis ejeren hurtigt bliver utålmodig og prøver at presse dig til køb. Enhver hesteejer bør fokusere på at finde det rette match til hesten, også selvom det tager tid.


Det skal du huske at blive informeret om

Når du køber en hest, er der nogle informationer, du skal være sikker på at få. Hvis du har lavet din research grundigt, bl.a. ved at læse indlæg som det her, kan du sikkert de fleste, men det er altid godt at lave en tjekliste, du kan tage med dig.

De ting, du skal vide, er bl.a.:

  • Har hesten hestepas, og er det grundigt kontrolleret?
  • Hvor og hvordan har hesten tilbragt sine første leveår?
  • Hestens forsikringsnummer (sørg gerne for at få en fuldmagt, så du kan undersøge hestens skade- og sygehistorie).
  • Undersøg resultater for konkurrenceheste.
  • Har hesten haft tidligere ejere? Kontakt dem gerne og hør deres erfaringer.

Du skal også sørge for, at du får mulighed for en grundig prøveridning – gerne mere end én og gerne andre steder end dem, hvor hesten er hjemvant. Så kan du bedre se, hvordan den tilpasser sig i et fremmed miljø og med en ny rytter.